sâmbătă, 31 mai 2008

INVITATIE

Stimati locuitori ai Becleanului si ai localitatilor care apartin orasului. Va multumesc pentru toate mesajele de sustinere si pentru felul in care am fost primit in casele dumneavoastra in aceasta campanie electorala. Maine, 1/06/2008 este ziua votului. Va astept la vot sa va exprimati asa cum doriti dumneavoastra. Sunt sigur ca acest vot va fi unul cu gandul la viitorul orasului si al oamenilor care locuiesc in el, de aceea, va multumesc anticipat.
Al dumneavoastra,
Nicolae Moldovan, primarul Orasului Beclean

miercuri, 14 mai 2008

Piaţa mică, în lucru

Piaţa mică din Beclean se află în plin program de modernizare, după ce aproximativ 150.000 de lei au fost alocaţi din bugetul local pentru compartimentări, înlocuirea tarabelor, asigurarea utilităţilor, montarea de uşi laterale şi închiderea spaţiului cu geamuri termopan, cosmetizarea faţadelor şi alte astfel de investiţii. Autorităţile locale spun că investiţia se va amortiza în timp, pe parcursul a câţiva ani, din tarifele mai mari ce le vor fi percepute de acum înainte, pentru închirierea tarabelor, comercianţilor care îşi vând produsele în respectiva piaţă. În zonă activează şapte firme din sectorul de produse alimentare şi şapte firme din domeniul nealimentar, iar respectivii comercianţi vor avea contracte încheiate cu Primăria pentru zece ani, cu tarife de 2,5 euro pe metru pătrat. (Mesagerul)

marți, 6 mai 2008

Baile Figa - un proiect drag mie

31 martie 2008-zi istorică pentru oraşul Beclean.Compania câştigătoare a licitaţiei în vederea realizării proiectului a început primele lucrări de amenajare ale terenului în zona Băilor Figa. Utilaje grele, excavatoare şi buldozere, execută operaţiuni de săpare şi de nivelare pe amplasamentul unde, din această primavară, începe amenajarea viitorului complex balnear Figa Băi.După cum se ştie deja,această investiţie importantă va duce la amenajarea la Beclean a unei staţiuni balneare şi de tratament. Investiţia are în vedere creşterea potenţialului balnear a lacurilor sărate din Regiunea Nord-Vest, iar obiectivul ce urmează a se pune în practică la Figa, începând din acest an, presupune bani proveniţi, în cea mai mare parte, din fonduri PHARE. Se au în vedere următoarele tipuri de lucrări: nivelarea plajelor, consolidarea versantului de pădure, amenajarea drumurilor şi a aleilor (drumul de acces, aleea pietonală, gazon cu pământ de grădină şi flori), realizarea canalizării până la fosa septică, realizarea aducţiunii de apă, racordarea la reţeaua electrică, amenajarea iluminatului ornamental cu felinare, amenajarea unor platforme în jurul bazinului, repararea şi refacerea bazinului cu apă sărată, amenajarea grupurilor sanitare, a vestiarelor şi a duşurilor, amenajarea unor solare pentru tratament cu nămol şi a unor terenuri de sport. De asemenea, se au în vedere diverse studii de teren, analize chimico-balneare ale apei şi ale nămolului la diferite adâncimi, precum şi studii medicale asupra efectelor terapeutice şi recuperatorii.

Potrivit Programului PHARE 2004-2006 "Coeziune Economică şi Socială - Proiect de Infrastructură Regională”, staţiunea balneară de tratament de la Figa va fi amenajată corespunzător desfăşurării activităţilor turistice. Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea infrastructurii regionale în vederea creşterii economice prin crearea unui cadru favorabil atragerii investiţiilor locale şi străine şi prin crearea unor locuri de muncă durabile. Proiectele vor trebui să răspundă cerinţelor regionale de creştere economică şi vor trebui să se alinieze cerinţelor de dezvoltare durabilă. Un alt scop urmărit este acela de a dezvolta şi de a îmbunătăţi infrastructura destinată activităilor de turism sau infrastructura pentru creşterea atractivităţii zonelor turistice existente, creând condiţii pentru diversificarea serviciilor din domeniul turismului şi conducând la creşterea duratei vacanţelor, a sumelor cheltuite de un turist şi la o mai bună utilizare a condiţiilor de cazare.

Potenţialul turistic al zonei băilor Figa constă în apele curative (clorosodice, puternic concentrate) şi în nămolul sărat, cu proprietăţi deosebite de vindecare în diferite boli ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, boli ale aparatului genital feminin.

Concomitent cu lucrările de amenajare ale staţiunii balneare Figa Băi, la Beclean au fost reluate în aceste zile lucrările la drumul Beclean-Figa,unde va continua asfaltarea până în cartier, şi au început lucrările de modernizare la drumul naţional 17, pe tronsonul Dej-Bistriţa. Toate aceste investiţii importante vor duce la modernizarea puternică a infrastructurii în zona oraşului Beclean şi vor crea cele mai bune condiţii pentru creşterea ritmului de dezvoltare economică a zonei. Sunt întrunite astfel toate premisele pentru ca Becleanul să devină un oraş turistic, o zonă de interes turistic,printre cele mai atractive din judeţul nostru, care să atragă numeroşi oaspeţi şi deasemenea să trezească interesul firmelor interesate să investească în domeniul turismului.